Speculaas




U Bg kafićima uz šolju kafe najčešće ćete dobiti i Speculaas keks. Do nedavno, ja bih ga samo gurnula sa tacne i ignorisla. Jadničak, on bi tako ostao na stolu, usamljen, čekajući nekoga ko će ga sa uživanjem pojesti.... Danas, kada bi mogli kutiju celu da mi daju, ne bi bila dovoljna. Hvala bLogu na tome :)

Posle dugo traženja, našla sam idealan recept za Speculaas. Recept odiše jednostavnošću, a ukusom ništa ne zaostaje za kupovnim. Jedino taj izgled da doteram, nabavim kalup i cela priča će biti zaokružena. Čvrsto ću moći da stanem iza rečenica da pravim original Speculaas.


Za izradu ovih keksića se originalno koristi ledeni kvasac, sastojak o kom sam nedavno pisala. Međutim, iako imam zalihu ove namirnice (draga Mihaela, hvala puno!), nisam želela da ih pravim sa njim, jer bi onda keks bio isuviše prozračan i previše hrskav za moj ukus. Spremljen sa sodom bikarbonom dobija na težini, a samim tim je i ukus nekako snažniji, a i dovoljno je hrskav. Ako volite baš baš hrskave kekse, onda vam preporučujem upotrebu ledenog kvasca.




Speculaas keks, originalni recept

Sastojci:

360g brašna
2 kašikice cimeta
1/2 kačikice mlevenog muskatnog oraščića
1 kašikica mlevenog đumbira
1/2 kašikice mlevenog klinčića
1/2 kašikice sode bikarbone
1/2 kašikice soli
1/4 kašikice belog bibera
170g maslaca
110g tamnog muscovado šećera
80ml mleka

Priprema:

U prosejano brašno dodati so, sodu bikarbonu, začine.
Maslac sobne temperature penasto umutit mikserom, postepeno dodavajući šećer. U maslac dodati 1/3 mešavine brašna i začina i mleko. Sve sastojke dobro sjediniti, pa sipati ostatak brašna i zamesiti testo. Testo uviti u streč foliju i ostaviti najmanje 2 sata u fružideru ili preko cele noći.

Testo izvaditi iz frižidera 45 minuta pre pripreme. Spremiti 2 velika pleha i obložiti ih papirom za pečenje. Rernu upaliti da se greje na 180° C.

Omekšalo testo podeliti na 2 dela. Uzeti jedan deo pa ga razvući tanko svega par milimetara na pobrašnjenoj površini. Vaditi modlicom željene oblike i ređati na pleh, sa malim razmakom između. Ostatke testa skupiti, opet zamesiti i ponoviti postupak sve dok ne ponestane materijala.

Peći 10-15 minuta, kada blago poprime boju možete da ih vadite iz rerne. Čim krajevi počnu da dobijaju boju mogu se vaditi. Pazite da ih ne prepečete, imajte na umu da će posle hlađenja dodatno očvrsnuti.

37 comments:

  1. Obozavam ove keksice, nema ih tako cesto u prodavnicama, pa kad stignu mislim da ispraznim celu policu, hihih... a fotke su mrak, mogu ih vec zamisliti na naslovnoj strani kakvog casopisa!:)))

    ReplyDelete
  2. Mignonne, hvala! Ja sam bila odusevljena kada su poceli da se prodaju kod nas, ali sad kad imam ovaj receptic, radim ih sama.

    ReplyDelete
  3. Prekrasne fotke!

    Koja koincidencija, baš sam danas proučavala taj recept na saveur.com

    ReplyDelete
  4. WFD, potvrdjujem da je recept odlican :)

    ReplyDelete
  5. jao, moja mama obožava - blago rečeno, ove keksiće. eto joj poklona za Božić!
    Hvala ti na ovom divnom receptu. fotografije - prekrasne kao uvijek :)

    ReplyDelete
  6. moonea, razumem mamu u potpunosti :)))

    ReplyDelete
  7. I ja bih voljela nabaviti kalupe, moram angažirati muža da ih traži sljedeći put kad bude išao u Belgiju. Prije otprilike dva mjeseca sam ih i sama pravila po prvi put, recept je dosta sličan ovome, u smislu da nema badema. Ja sam koristila muscovado šećer i to im je dalo pomalo karamelizirani okus. Mene su oduševili.

    ReplyDelete
  8. Dajana, ne znam kako mi je promaka tvoj recept. Poslednji put sam stavila pola svetlo smedji pola muscovado secer, jer nisam imala dovoljno svetlog i da, bili su blago karamelkasti, ali bas im je to dalo poseban smek.

    ReplyDelete
  9. Predivne zvjezdice speculasi, fotka ti je da oka nemogu maknut, samo buljim. Prekrasno.

    ReplyDelete
  10. nedavno sam radila slično, a inače obožavam ove keksiće. Prekrasni su ti, izvedba i fotke.
    Ovdje ih rijetko dobijemo uz kavu,ali ja uzivam u njima i veselim im se kad ih vidim na tanjuricu uz kavu :)
    S ledenim kvascem nemam nikakvih iskustava, a nedavno sam radila slične kekse ali je u njih isao i med.

    ReplyDelete
  11. Te kekse sam prvi put probala uz kafu negde kao što si rekla. Jednom sam ih kupila u Metrou i više tu kesu-kutiju nisam mogla da nađem, a onda sam na blogovima ukapirala da je to spekulas. E sad i dalje mi niej jasna razlika između paprenjaka i spekulas keksa. Moram to da proučim. ja sam se u stvari zaljubila u taj ukus sa američkim gignerbread kolačima u obliku čovečuljka. Ogromni čovečuljci koje njupaš jako dugo.

    ps e, mogla si par dana ranije da izdaš recept pa da ga odmah objavima. Nema veze, nakupiću ja i za još jednu objavu sigurno, ali neće biti za kuvarijacije

    ReplyDelete
  12. Divnoooo!!! Volim ove keksice... A fotografije su fantazija!
    Ana, ako zelis, pogledaj kod mene istragu tvog bloga: http://mimis-kingdom.blogspot.com/2011/12/fbi-rukavice-prstohvat-soli.html

    ReplyDelete
  13. to je recept koji sam čekala!!savršene zvjezdice

    ReplyDelete
  14. Fotografije su mi apsolutno savrsene! Zicana korpa me odusevila.

    Ove keksice nisam jela, ali po sastavu bih rekla da mi se svidjaju. Mada da budem iskrena asocirali su me na neke kekse iz detinstva, pamtim im samo ukus ali ne i odakle su i koji, moracu da probam ove i uporedim ukus....

    ReplyDelete
  15. Volim speculaas keksiče i ovi tvoji so čista perfekcija! Fotke fantastične! :)

    ReplyDelete
  16. Ovaj miks zacina mi se cini super,moram probati

    ReplyDelete
  17. Divni su Ana, a fotke su tako elegantne da baš privlače na degustaciju. A što se izgleda tiče mislim da si i tu prezahtjevna jer ovi izgledaju jako lijepo. :)

    ReplyDelete
  18. Mmm... as a Dutch girl (speculaas is Dutch), I'm always happy to see these cookies, and your version is just gorgeous!

    ReplyDelete
  19. Such beautiful cookies and wonderful lighting

    ReplyDelete
  20. Prekrasni su i keksići i fotografije. Baš odišu lijepom i toplom atmosferom blagdana. Speculaas kekse obožavam. Sigurno ću ih isprobati i koristit ć kalupe za paprenjake. I još jednu rundu paprenjaka ću vjerojatno napraviti jer su bili totalni hit :)

    ReplyDelete
  21. Genijalno izgledaju. Tražim već neko vrijeme dobar recept a sada sam ih pronašla nekoliko. Krećem u isprobavanje i kombiniranje svih da nađem svoje idealne speculaas keksiće.

    ReplyDelete
  22. Slikice su me očarale svojom jednostavnošću i ljepotom.

    ReplyDelete
  23. Slazem se sa devojkama, predivni su i keksici i fotografije.

    Kod mene je jos uvek faza da ih (potpuno neopravdano) guram u stranu kad se susretnem s njima a posle ovog tvog posta vec se dvoumim da sledeci put probam. Vidis kako utices na mene :)

    ReplyDelete
  24. Ana, prekrasan domaći receptić! Obožavam ih tako da sam sigurna da će ova domaća varijanta učiniti samo da ih zavolim još više :)
    p.S. Košarica mi je odlična!

    ReplyDelete
  25. Volim taj ukus, još od malena, samo nisam imala pojma po čemu su specifični, šta je to tačno u njima što mi se sviđa.
    Jako lepi i keksići i fotografije.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  26. Obozavam ih! jako lepo izgledaju kao i ceo sajt generalno. danas cu ovo da isprobam. Pozdrav!

    ReplyDelete
  27. Napravih, probah, oduševih se! :)

    ReplyDelete
  28. Verovala ili ne, evo vidiš koliko je sati kada pišem komentar, ali upravo sam izvadila treći pleh. :)
    Znaš gde sam ih i kada probala. :) Oduševila sam se tada i morala sam da ih napravim i sama. Inače ih obožavam. Bambijevog Yo D'Oro Spekulaas keksa ima po radnjama, ali moram priznati da mi se ovaj tvoj recept mnogo više sviđa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, potpuno te razumem :)
      Kupovala sam Speculaas dok nisam otkrila ovaj recept, kupovni je nekako laganiji i previse "vazdusat" i ne mogu ga se zasititi, a ovdaj domaci pojedem par komada i sita sam.

      Hvala, Gago, na isprobavanju.

      Delete
  29. Nema više ni jednog, jedinog komada :(
    Eto koliko je fenomenalan!!!

    ReplyDelete
  30. Pozdrav, pre svega da pohvalim kolacice izgledaju predivne a verujem i da je ukus isti. Planiram da isprobam ovaj recept pa me zanima da li umesto ovih pojedinacnih zacina moze da se koristi mesavina zacina za medenjake i ako moze koliko bi trebalo staviti?
    Mislim na ovo [img]http://www.dodaj.rs/f/l/cy/27O902eh/vrecicalargeth.jpg[/img]
    Takodje me zanima da li ovaj muscovado secer ima po zdravim hranama?
    Unapred hvala na odgovoru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta mesavina zacina bi bila idealna :) Ne znam koliko je mešavina jaka sama po sebi, ali mislim da bi minimum 2 kašičice bile ok.
      Muscovado šećer možete naći u zdravoj hrani ili u megamarketima i bolje snabdevenim radnjama.

      Pozdrav i javite utiske ako isprobate :)

      Delete
  31. Samo da javim ekipi da Speculoos keks ima da se kupi u Maxi marketima. Pravi Belgijski Speculoos. Kupio sa 2.5 kg i davim se svaki dan u njemu! Mmmm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Coby, hvala na dojavi :) Ima i Bambi svoj Speculoos, nije los. Ali priznacete da je homemade najbolji, bar znamo sta ide u njega :D

      Pozdrav!

      Delete
  32. Odlican recept,keksici su preukusni!

    ReplyDelete