Sticky Toffee Pudding



Nevena sa bloga Ebba's cuisine nam je zadala čaj kao namirnicu za decembarski krug Ajme, koliko nas je. Genijalno!  Prvo, namirnica se odlično uklapa u sezonu, drugo, zaista je izazov spremiti neko jelo sa čajem, posebno što kod nas ne postoji običaj da koristimo čaj kao dodatak jelima.


Čaj, taj divni "zimski" napitak, nažalost kod nas nema tako simboličnu i značajnu ulogu kao kod, jel'te, Engleza. Nekako je kod nas uobičajeno da ga konzumiramo kada smo prehlađeni. Da, definitivno pomaže u tim situacijama, ali takvo bogatsvo ukusa, dostupno svima, je šteta ne koristiti inače. Moja ljubav sa čajem počinje tek pre koju godinu. Kao detetu, čaj su mogli da mi prinesu samo uz gomilu Petit Beurre keksa, koje bi ja umakala u čaj i na taj način "unosila" ovaj napitak, naravno vraćajući mami punu šolju. Danas, ovaj veoma drag napitak pijem u velikim količinama, gotovo uvek bez ikakvih dodataka, sem ponekad meda. Pored nane, u kući uvek imamo crni čaj, jer ga dragi obožava (sa mlekom naravno) i kada sam naišla na ovaj recept znala sam da je moja ulaznica obezbeđena.


Sticky Tofee Pudding je klasik Engleske kuhinje, čini ga sočno testo sa urmama i karamel preliv. Nisam se trudila da prevedem naziv, jer u bukvalnom prevodu nije u pitanju puding, pa da ne bi pravila zabunu, a nisam htela ni da izmišljam novi naziv i na taj način povredim original.

Urme su  ključni sastojak, one daju sočnost testu i ukus čine bogatijim, egzotičnijim. Kolač je veoma sočan, aromatičan, a karamel preliv ga čini veoma dekadentnim. Po običaju, služi se topao, ali i hladan je podjednako ukusan, jedino savetujem da se hladan prelije sa vrućim karamelom. Moj dodatak je mix začina za medenjake i korica narandže što ga je učinilo pravom zimskom poslasticom. Karamel preliv nije baš klasičan, tačnije nema prvo karamelizovanja šećera, već se svi sastojci pomešaju i otapaju na laganoj vatri dok se ne dobije fina, svetlo karamel boja.

Kao i uvek, radila sam pola mere i odlučila se za individualne porcije tj. pekla sam u posudicama i dobila 2 kolača, pa je i recept dole takav. U originalnom receptu možete videti punu meru. Kolač se može peći i u tepsiji ili vatrostalnoj posudi. Ne brinite, kod ovog kolača urednost nije bitna, pa ćete često videti kako se služi u činijicama, sav u komadićima, uronjenim u divan karamel. Kolač je jak, sladak (nikako ne povećavati količinu šećera!), kaloričan i ako ste pomislili  pih, samo dva kolača!, grdno ste se prevarili. Od ova dva, sigurno će siti biti bar četvoro :)




Sticky Toffee Pudding

za 2 posudice prečnika 10cm ili 200ml zapremine

Sastojci za testo:

100g sušenih urmi
125ml crnog čaja
1/4 kašikice sode bikarbone
40g maslaca
85g brašna
1/4 kašikice praška za pecivo
1 kašikica mix začina*
90g smeđeg šećera
1 jaje
narendana korica 1 pomorandže

Priprema:

Pripremiti crni čaj, vrećicu sa čajem držati kratko u vodi, jer ne treba da bude jak, nego da voda tek poprimi ukus čaja. Ostaviti da se prohladi. Za to vreme, očistiti urme od koštice, raseći svaku uzduž i izvući košticu. Prebaciti ih u šerpicu, preliti čajem i staviti na srednju vatru, kada provri kuvati još 3-4 minuta ili dok kora urmi ne omekša. Skloniti sa ringle i umešati sodu bikarbonu. Ostaviti da se masa ohladi. Kada se ohladi izmiksati u blenderu.

Rernu upaliti da se greje na 180° C, posudice premazati maslacem, na dno staviti papir za pečenje, posuti brašnom, da brašno pokrije i stranice, višak brašna odstranite udarajući po dnu naopako okrenute posude.

Brašno prosejati, dodati prašak za pecivo, mix začina i koricu pomorandže. Maslac sobne T umutiti sa mikserom, postepeno dodajući šećer. Ubaciti jaje i ujednačiti masu. Dodati izmiksane urme, izmešati pa dodati brašno u više navrata. Kada se masa ujednačila, sipati u posudice do 2/3 visine. Posude prebaciti u dublju tepsiju, sipati do polovine posudica ključalu vodu, vodeći računa da voda ne prsne u posude. Peći dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva (meni je trebalo oko 50 minuta). Kada su pečene, izvaditi ih iz posudica, prebaciti na parče papira za pečenje i ostaviti još 5 minuta u ugašenoj rerni.


*mix začina-cimet, đumbir, klinčić...Ja koristim Kotanyi mešavinu začina za kuvano vino-odlična je:)

Sastojci za karamel (toffee) preliv:

50g smeđeg šećera
50g maslaca
70ml slatke pavlake
1 kašikica meda

Priprema:

Sve satojke sipati u šerpu i otapati na blagoj vatri, dok se šećer ne otopi i sos poprimi boju karamele.
Preliti preko kolača i služiti uz umućenu pavlaku ili kuglu sladoleda. Kolač možete pre prelivanja čačkalicom izbockati, kako bi upio deo karamela.


17 comments:

  1. i izgleda zasitno :) ali bome i fino, sočno, bogato.
    Čaj volim, ali češće prednost dajem kavi. Iako..u zimskim danima, nema ništa ljepše od finog čaja i keksića, u udobnoj foteljjici, zaigrnut dekicom...divota :)

    ReplyDelete
  2. Moonea, slazem se za kafu, bez jutarnje tesko funkcionisem:). Caj+keks+cebe+dobar film=Raj :)

    ReplyDelete
  3. prava dekadencija i fantastična ulaznica :) Čula sam za kolač, ali pravila nisam. Zanimljiv mi je recept zbog dodatka čaja. A i datulje volim :)

    ReplyDelete
  4. Baš i nisam nešto luda za datuljama niti pretjerano slatkim desertima. Ali taj me sticky puding oduvijek zanimao i rekla sam si da ću ga barem jednom probati, pa kud puklo! Žao mi je da ga nisam probal kad sam bila u Londonu. Fotografije su ti stvarno sjajne, Ana. Znam da se već ponavljam, ali što ću :)

    ReplyDelete
  5. Tamara, hvala :)

    Monika, hvala! Urme mi nisu omiljene, ali zanimljivo kako se ovde gotovo ne osecaju.

    ReplyDelete
  6. Baš sam htela da prokomentarišem kako uredno i fino izgleda, kad naiđem na tvoju rečenicu da urednost nije bitna. Eto sad! Svejedno, kolač izgleda odlično i sigurna sam da mu karamel daje ono nešto posebno.

    ReplyDelete
  7. this recipe sounds great ! But I can't understand a word of it... That's a shame =)
    Anyway, well done !

    ReplyDelete
  8. I don't understand anything (even with the google translator) but it looks unbelievable good!

    ReplyDelete
  9. odlično si se snašla, doista je pravi izazov napravi neki desert s čajem!! fantastično!!

    ReplyDelete
  10. Toffee bi bile kao naše karamel bombone one što se lepe za zube. Meni je fascinantno šta sve englezi ne zovu pudingom, tj. verovatno smo mi povezali puding sa kesicom prška i to je za nas to. Christmas puding njihov e to mi je misterija. Odličan ti je ovo kolačić, a mix začin je super. Još nisam svoju teglicu napravila. Super je i kao poklon za one koji znaju da cene.

    ReplyDelete
  11. ps nisam još bila u Kući čaja ali ako voliš čaj onda je to super mesto
    http://www.facebook.com/pages/Ku%C4%87a-%C4%8Daja/59369987645?sk=photos
    web stranica im nešto ne radi

    ReplyDelete
  12. Looks delicious. Would love for you to share your pictures with us over at foodepix.com.

    ReplyDelete
  13. Bas dobro izgleda. Volim ovakve slatkise i sigurno bih se odusevila ukusom! :)

    ReplyDelete
  14. Fenomenalno Ana, originalna ulaznica za ovaj mjesec! Ovaj desert i ja duže vrijeme planiram napraviti, ali eto, nikako da dođe na red. Datulje baš volim, i svakako ću si spremiti ovaj recept! Fotke apsolutno prekrasne!

    ReplyDelete
  15. Super izgleda. Ja sam probala sticky toffee puding ali nije baš po mom ukusu, definitivno mi je preslatko. Fotke su savršene.

    ReplyDelete
  16. Divan je, stalno gledam recepte u GH, ali ovaj tvoj mi se najviše sviđa, stoga bilježim i skoro radim, da znaš:)

    ReplyDelete
  17. Predivno je! Nisem ga još jela ali nadam se da če biti prilike :)

    ReplyDelete