Kiflice sa sirom




Iz detinjstva mi je ostalo sećanje kako smo imali samo jedan recept za kiflice sa sirom, i za mene su dugo postojale samo te i takve kiflice. Vremenom su počeli da se javljaju neki novi, pa ih je danas toliko da lagano želim da se vratim na taj jedan i spasim sebe muke da odaberem najdraži.


Poznajem nekoliko recepata za kiflice kod kojih se testo radi na fazon lisnatog, samo bez onog silnog preklapanja, oklagijanja, hlađenja i čekanja. Ovaj o kome pišem se izdvojio kao najbolji, jer daje kiflice koje su izuzetno ukusne i mekane, pa čak i posle par dana. U stvari, one su specifične jer su najlepše dan posle pečenja. Kada krenemo negde na put obavezna je kutija ovih kiflica, a baš iz razloga što danima ostaju mekane.


Način izrade je pomalo robustan, ali pokazao se kao jako efektan. Radi se kiselo testo, koje se posle narastanja razvuče, preko njega se narenda maslac, zavija se u jedan veeeliki rolat. Stranice rolata se preklapaju jedna preko druge i opet se razvlači, seče i zavijaju kiflice. Samim tim, dobili smo nekoliko redova, gde se smenjuju testo i masnoća, koji omogućavaju listanje.

Kiflice možete puniti sastojcima koje volite, a mogu se ostaviti i bez punjenja. Meni je najbolja ona najjednostavnija verzija, sir i malo suvog mesa, koje će dati fantastičnu aromu kiflicama.
Moja preporuka je da ih radite sa maslacem, ali moram priznati da im ništa ne fali kada se spreme sa margarinom.



Kiflice sa sirom

Sastojci:
 
800-1000g brašna
3 kašikice soli
40g kvasca
2 kašike šećera
200ml mleka
200ml vode
100ml ulja

250g hladnog maslaca/margarina
1 žumance
susam
sir

Priprema:

Prosejati brašno, dodati so u brašno. Ugrejati mleko i vodu. U vanglu u kojoj ćete mesiti testo, sipati šećer, izmrviti kvasac i preliti sa toplom mešavinom mleka i vode, prstima sjediniti kvasac i tečnost, pa ostaviti da kvasac proradi. U nadošli kvasac dodati ulje i početi sa postepenim dodavanjem brašna. Dodavati brašno dok se ne zamesi mekano testo koje se ne lepi za prste. Možda će vam otići 800g brašna, možda više, bitno je da ga dodajete postepeno, sve dok ne dobijete mekano testo. Ostaviti testo oko sat vremena na toplom mestu, da se udvostruči.

Za to vreme, spremiti 2 pleha i obložiti ih papirom za pečenje.


Radnu površinu posuti brašnom, prebaciti testo iz vangle i razvući ga u pravougaonik, oko 1 cm debljine. Preko testa narendati hladan maslac/margarin. Potom, testo uviti u rolat. Prebaciti levu stranu rolata ka sredini, pa preko nje prebaciti drugu stranu rolata. Dobijenu gomilu blago spljoštiti rukom, pa razvući oklagijom u pravougaonik, što je više moguće, pazeći da se testo ne pocepa i maslac "procuri". Razvučeno testo po dužoj strani iseći na 3 dela. Oštrim nožem* seći svaki deo na trougliće. Po želji, trougliće filovati sirom ili nekom drugim filom. Zavijati kiflice i ređati ih u pleh, sa malim razmakom između svake. Premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Ostaviti 15-ak minuta da odmore, a za to vreme upaliti rernu da se greje na 200° C.

Peći na 200° C dok ne poprime zlatnu boju.

*bitno je da rezovi budu oštri, kako bi se omogućilo što bolje listanje testa prilikom pečenja.



42 comments:

  1. Looks delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.

    ReplyDelete
  2. I love these! Thank you for posting this, it gives me ideas about my next batch of crescent rolls.

    ReplyDelete
  3. Vesna FilipovabakaDecember 06, 2011 8:24 AM

    lepo i uvek dobro došlo!:-)))

    ReplyDelete
  4. Prelepe su..Pravim slično i meni su to najdraže Mamine kiflice :)

    ReplyDelete
  5. savršene! spremam recept i ići će na probu. Hvala ti na ovome.
    Ja obožavam kroasane, ali nikad mi se nije dalo raditi domaću verziju, puno je posla. Ovo mi se čini kao izvrsna varijanta!

    ReplyDelete
  6. Divne su! Toliko dobrih recepta a toliko malo vremena. Nadam se, da jih uspijem napraviti :) Za jedan doručak :)

    ReplyDelete
  7. Divne su! I meni bi se najvise dopale sa sirom. Probacu jednom! :)

    ReplyDelete
  8. These are beautiful pictures! I always thought it'd be fun to make crescent rolls and your picture guide will definitely help. Yum!

    ReplyDelete
  9. Joj Ana šta mi radiš. Još jedan recept za kiflice a znaš kako im ja ne mogu odoleti. Evo mislim se kome ih mogu odneti na poklon pošto se en usuđujem više da ih ostavljam za nas. Zamrzivač mi je pun, ni iglu ne mogu da spustim, a ako ih napravim greota da se ne pojedu. Kad tad biće isprobane.

    ReplyDelete
  10. Jako zanivljiv recept, meni skroz nova priprema. Belezim pa nekom prilikom probam :)

    ReplyDelete
  11. Još jedan odličan recept,nikad mi nije dosta recepata za kiflice.

    ReplyDelete
  12. ovo je još jedan interesantan način kako dobti tijesto koje se lista, savršeno izgledaju ove kiflice

    ReplyDelete
  13. Baš izgledaju kao prave lisnate kiflice. Jako je zanimljivo i praktično to što su najbolje tek idući dan. Idealne su za putovanja i slavlja. Spremam recept :)

    ReplyDelete
  14. ja pravim skoro isto ovako i da znas da je tijesto pogodno i za fine slane i slatke strudlice

    ReplyDelete
  15. Kiflice izgledaju baš kao prave lisnate. Zanimljive su mi zbog toga što su najbolje tek idući dan. To je baš praktično kod putovanja ili nekih proslava. Bilježim recept :)

    ReplyDelete
  16. spremam ovo u mentalnu mapu :)

    Izgledaju savršeno!
    I na fotografijama izgleda kao da se lijepo listaju, međuslojevi super izgledaju.
    mljac...rastu mi zazubice od previše gledanja u tvoj blog :))

    ReplyDelete
  17. Upravo sam probala kiflice po ovom receptu... Zaista su fantasticne... Jednostavne za pripremanje, a tako ukusne... Hvala na "deljenju" recepta sa nama... :)

    ReplyDelete
  18. Anonymous, nema na cemu i hvala Vama na poverenju i javljanju utisaka :)

    ReplyDelete
  19. Ana, pravila sam ih juce i bas sam zadovoljna! Jako su jednostavne, a fino lisnate... Hvala ti puno na receptu! :)

    ReplyDelete
  20. Miki, super! Nadam se da ce biti neka slicica:)

    ReplyDelete
  21. Joj Ana, ovaj put nece, smazali smo ih brzo... :) Pravila sma pola smese, zeznula sam se. Ali, planiram ponoviti sa pravom merom, pa ce biti... :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  22. Ha, ha, ha... i meni je moja mama uvek prvila kiflice kad sam putovala, i pre nego sto krene voz, autobus ili auto, vec sam ih bila otvorila i jela.

    Probacu ove kiflice pa ako budu dobre stavicu ih na moj blog na engleskom gde stavljam domace stvari. Moj problem sa kiflicam je taj sto vec sutradan postaju suve, da ne kazem bajate. Mozda je problem u cuvanju.

    Jos nesto, vidim da si kiflice punila rendanim kackavaljem, a ja sve nesto mislim da je bolje da ih punim feta sirom (ovcijom) + jaje. Imas li neku sugestiju u vezi toga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dolce, ove kiflice su sutradana jos bolje, nekako dodatno omeksaju.

      Ne,ne,ne nije ovo na slici kackavalj, to je maslac koji se renda, zbog koga su kiflice extra mekane. Mozes da ih punih sa cime hoces, ali bukvalno. Ali ubedljivo su najlepse sa belim sirom(tu ulazi i feta) i sa necim tipa prsuta, koja im da poseban miris.

      Pozdrav!

      Delete
  23. Pravila sam dva puta Vase kiflice. Veceras su bile savrsene! Prvi put sam pravila sa mekim brasnom tip 400 i puterom i meni su bile premasne, mada divno lisnate i hrskave, a veceras sa ostrim tip 400 i margarinom i mnogo su mi bile lepse- lagane, vazdusaste, fenomenalno lisnate. Prijatelji su bili odusevljeni:) Hvala za ovako lep i jednostavan recept za diiiiivne kiflice:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vama na iskrenim utiscima!
      Zanimljivo mi je ovo sa ostrim brasnom, ja ih uvek radim sa mekim i uglavnom sa maslacem i budu bas mekane. Drago mi je da niste odustali nakon prvog puta i sto ste se na kraju snasli i prilagodili svom ukusu.

      Puno pozdrava!

      Delete
  24. Zaboravih da Vas pitam: koje Vi brasno koristite i koji puter/margarin? Hvala:)

    ReplyDelete
  25. Koristim tip 400 meko, a maslac najcesce Biser.

    ReplyDelete
  26. Hvala Ana na odgovoru:) Blog Vam je divan! Odusevila sam se receptom za belu pitu sa ledenim kvascem, narocito informacijama kako doci do njega. Mama mi pominje godinama kako je nekad pravila kolac sa njim koji je bio posebnog ukusa, tako da se nadam da cemo, zahvaljuci Vasim instrukcijama, uskoro moci da ga koristimo i uzivamo:) Srecno u daljem radu, sa jos mnogo lepih recepata:)

    ReplyDelete
  27. Hvala najlepse i nadam se da cete uspeti da nadjete ledeni kvasac!

    ReplyDelete
  28. Divne kiflice! Moracu da probam! Imam jedan super recept sa kojim je problem da ako ostane koja za sutradan budu suhe.. Nije da ih puno ostane, ali nikad dosta mirisljavog tijesta : )
    Sve pohvale za blog! Ovih dana se spremam da napravim bagels- e, vec sam i vajkrem kupila..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onda morate probati ove kiflice, sutradan su zaista jos bolje!
      Hvala na komplimentu!

      Delete
  29. Kiflice su fantasticne!
    Sutra idemo na plazu, pa sam htela da spremim nesto sto moze da stoji do sutra. I naletela na Vas blog. Svaka cast!
    Malo je falilo da ih suprug i ja pojedemo jos veceras...

    Srdacni pozdravi iz Sidneja
    Milena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Milena, bas mi je drago da su Vam se svidele! Uzivajte, zavidim vam na odlasku na plazu :)

      Veliki pozdrav iz hladnog Beograda,
      Ana

      Delete
  30. These rolls are wonderful. I made them today and the rolls turned out to be perfect!
    http://cosmopolitancurrymania.blogspot.in/

    ReplyDelete
  31. Danas ću pohvaliti samo još i ove kiflice, jer kako stoje stvari, isprobala sam dosta tvojih recepata i većina mi se jako dopala. Nameravam i dalje da istražujem i uživam, kako u ukusima tako i u prelepim fotografijama. Hvala na oboma!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viki, hvala tebi na poverenju i komplimentu :)

      Delete