Rolnice sa šparglama





Sezona špargli je ooodavno iza nas, ali ja sam naišla na ove lepotice i nisam im odolela. Šparglu sam viđala po internetu i uvek me je privlačila svojim neobičnim izgledom, čim sam je spazila shvatila sam to kao znak da je konačno vreme da je isprobam.


Razmišljajući o načinu na koji bi mogla da je spremim, odlučila sam se da napravim kombinaciju sa mesom. Verovatno ste primetili kako je na blogu malo mesnih recepata, ali takav mi je i jelovnik. Meso koristim umereno, ali kako se bliži vreme praznika nije na odmet imati u arhivi neki recept koji bi se mogao poslužiti na prazničnoj večeri. Razlog više leži u činjenici da je blog trenutno pod FBI istragom, pa red je da mesoljupcima priredim nešto ukusno i fino ;)


Rolnice su od svinjskog mesa, punjene šparglama i prelivene belim vinom. Meso i špargle su se fino poklopili, ni jedan ukus ne dominira, već se umereno stapaju i dopunjuju. Služila sam ih uz tradicionalno Holandsko jelo Hutspot, o kome je već bilo reči na blogu. Pa ko voli kombinaciju krompir-meso, ovo je nešto jako fino i dostojno svečanog ručka ili večere.

Toplo preporučujem da recept ubacite u arhivu, pa ili čekajte sezonu špargli ili me kontaktirajte na mail ako Vas zanima gde možete pazariti ovo zanimljivo povrće.




Rolnice sa špargalama
za 4 osobe

Sastojci:
4 šnicle od buta
špargle (broj zavisi od broja šnicli)
150ml belog vina
so,biber, maslac

Pripema:

Šparglama otkloniti donji, drvenasti deo. Šerpu do pola napuniti vodom, staviti pola kašikice soli i pustiti da voda proključa. U proključalu vodu dodati špargle, blanširati ih samo 2-3 minuta. Prebaciti u činiju sa hladnom vodom, kako bi zadržale zelenu boju.

Šnicle izlupati tučkom da budu tanke. Ako su šnicle veće, podeliti ih na 2 dela (moje su bile veće, pa sam sam ih delila na pola, dobila 8 rolnica). Posoliti ih i pobiberiti. Na svaku šniclu staviti po jednu šparglu (ako su špargle tanke, onda stavite više), urolati u rolnice. Svaku rolnicu uvezati kanapom ili osigurati čačkalicama.
U tiganj sipati malo ulja i staviti kockicu maslaca. Na zagrejanu masnoću ređati rolnice i pržiti ih dok se ne zapeku sa svih strana. Kada dobiju lepu braon boju, naliti sa vinom, pustiti da alkohol ispari i da se stvori gusti umak.

Služiti tople, a kao prilog možete poslužiti Hutspot.

13 comments:

  1. Tako jednostavno a tako savršeno! Sve zajedno zaista izgleda božanstveno.

    ReplyDelete
  2. Slika sa šparglama u ruci je genijalna. Nisam neki ljubitelj špargle iako su me uvek mamile svojim izgledom. Mama ih je spremala, sa Holandez sosom, u vinegretu, prelivene sa sosom od topljivog dimljenog sira, ali ja ih nešto nisam zavolela.

    Verovatno znaš da onaj drveni deo odlomiš tako što saviješ šparglu pa gde pukne tu treba da pukne i ostalo se baci.

    Bitno je ljude upoznati sa povrćem koje se prodaje kod nas, jer nekad ljudi zaobilaaze stvari na pijaci jer ne znaju šta da rade sa njim. Tako je bilo i sa brokolijem kad su tete morale objašnjavati ženama na pijaci čemu on služi. mene su one divlje špargle kod Maje Dalmatia gourmande oduševljavale. Zamisli pođeš u šumu i nabereš šparglu.

    ReplyDelete
  3. Maslinka, hvala!

    Jelena, sos od dimljenog sira zvuci primamljivo, ostalo mi je par sparglica, a imam i dimljeni sir;)
    Slazem se sa tobom da su ovakvi postovi generalno korisni. Pitanje je da li bi kupila sparglu da je nisam videla kod nekoga na blogu i zainteresovala se. A cesto i ne znamo sta se sve prodaje kod nas i gde se moze kupiti.

    ReplyDelete
  4. Baš interesantno i ukusno djeluju! Volim mesne rolade, tako lijepo izgledaju i svo meso mi je na taj način odmah privlačnije za jesti :)
    Ni ja baš nisam neka od mesa, ali sam također pripremila ovih dana jedan mesni recept, ipak je takvo vrijeme, samo nikako da objavim.
    Spremam si i ovaj tvoj :)

    ReplyDelete
  5. Baš slatko zvuči, špargle. Krasan recept.

    ReplyDelete
  6. Kod nas špargle baš i nijesu česte na pijaci i zato su za mene nekako mistične i vrlo privlačne:) Veoma dekorativno izgledaju u ovom tvom receptu!

    ReplyDelete
  7. Prekrasan odabir namirnica, volim sve! U jednostavnosti leži ljepota draga Ana, a ovo je predobro :)

    ReplyDelete
  8. jednostavno i jako fino. S teletinom možda još lakše. Definitivno čuvam recept za proljeće!

    ReplyDelete
  9. Prekrasne fotke i super kombinacija. Jedva čekam branje šparuga.

    ReplyDelete
  10. Ja se svakog proljeća radujem k'o djeca bombonama kad vidim šparoge. Obožavam ih.

    ReplyDelete
  11. obožavam šparoge, mogu reć da su mi skoro pa omiljeno povrće, obožavam njihovu gorčinu pogotovo u kombinaciji sa nečim kiselkastim i slatkastim npr. sa octom od malina. :). ali nažalost volim samo one divlje kojim je sezona tako prekratka. probati ću ovo jednom pripremiti sa divljim šparogama, izgleda preukusno, a fotka sa šparogama je odlična! :-))

    ReplyDelete
  12. Kao dete nikako nisam htela da ih jedem i uvek sam u cudu gledala mamu koja se radovala sezoni sparoga kao dete....a kasnije sam ih jako zavolela. Nikada nisam probala ove gajene ali ako ih negde vidim obavezno cu kupiti. Ove rolnice su odlican kandidat za pripremu!

    Odlicne fotografije :)

    ReplyDelete
  13. pitam se gdje li si u ovo doba pronašla šparoge, ja si bilježim recept jer ih volim i budem isprobala u proljeće

    ReplyDelete