Projice




Još jedan biser iz mamine sveske. Neizostavan na svim našim slavljima, proveren i jednostavan.
Proju sam počela jako kasno da jedem, ali danas čim krenu hladni dani, spremam je često, a najdraža mi je uz domaći ajvar. Ultimate comfort food!


Projice spremam u kalupu za muffine, recept je za 12 komada. Ovo je osnovni recept, a po želji mogu se ubaciti razni dodacu u testo, kao npr. suvo meso koje će dati jako finu aromu, sušeni paradajz, ajvar... šta god vam padne na pamet... Zgodne kao posluženje, za poneti na posao, za piknik...




Projice
za 12 komada

mera: 1 čaša od jogurta=200ml

Sastojci:

6 kašika brašna
6 kašika kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
3 jaja
1 čaša jogurta (200ml)
1/2 čaše ulja (100ml)
300g sira
1/2 kašikice soli (količina zavisi od slanosti sira)

Priprema:

Rernu upaliti da se greje na 180° C, klaup za mafine (12 komada) premazati margarinom/maslacem i posuti brašnom (višak odstraniti prevrtanjem i lupkanjem po kalupu) kako bi sprečili lepljenje.

Pomešati obe vrste brašna i prašak za pecivo.
Jaja umutiti mikserom, pa dodati jogurt, ulje, so i usitnjen sir. Postepeno dodavati mešavinu brašna i praška. Masu rasporediti u kalup za mafine, puneći do 2/3 visine.

Peći dok ne poprime zlatnu boju i fino se zarumene. Ako niste sigurni u pečenost, uraditi test čačkalicom kako bi proverili da li je unutrašnjost pečena (ubodite čačkalicu u sredinu, ako izađe suva, projice su gotove).

21 comments:

  1. ooo, krasno! radim slično-kukuruzne muffine, i takve kombinacije jako volim :)

    ReplyDelete
  2. Naša deca ih obožavaju i to baš u ovom obliku malih projica. Ti si ih predivno napravila i fantastično uslikala :)

    ReplyDelete
  3. Uvek rado vidjene kod nas, narocito u toku zime... Divno su ti ispale a jos lepse si ih "namestila za fotkanje". Prave male lepotice:)

    ReplyDelete
  4. Ovako lijepo prezentirane projice još nisam vidjela! Wow!

    ReplyDelete
  5. Ove projice prekrasno izgledaju, ja ih nemam baš naviku raditi, ali ove bih tako rado zagrizla :)

    ReplyDelete
  6. A ja baš pripremila sve sastojke, pa ujutru samo da spojim i ispečem pre posla - što detetu, što meni za doručak :-) Recept nam je vrlo sličan, samo je kod mene merica mala šoljica za kafu, ona nekadašnja. Slike su izuzetno lepe, ali mislim da se iz posta u post ponavljam....

    ReplyDelete
  7. Careful with the Google translation! It's not "cornflour" (American English = cornstarch), but "cornmeal", the flour used for making polenta.

    ReplyDelete
  8. Izvrstan recept! Jako ih volimo i ponekad ih nabrzinu napravim za večeru. Koristim malo drugačije omjere, ali mislim da bih baš večeras mogla napraviti ove muffine po tvom receptu!

    ReplyDelete
  9. Sviđa mi se recept jer više puta trebam, da napravim nešto na brzinu. Zanima me kakav sir je to? Slani mehki sir? Moram pogledati kod nas kakvu imamu izbiru...

    Fotkice su opet tako lepe i tople:).

    ReplyDelete
  10. Hvala svima!

    C&T, ja najcesce koristim stari kravlji sir (mada kada nemam stari, koristim i druge, koji se nadje u frizideru, i budu podjednako dobre).

    ReplyDelete
  11. Super izgleda. Moram isprobsti. I ja kao i Tamara radim dosta slične kukuruzne muffine.

    ReplyDelete
  12. I mi ih puno volimo! :) Divne su ti... Prva fotka je bas posebna!!! :)

    ReplyDelete
  13. Fotke su prekrasne, a muffini projice izgledaju jako primamljivo.

    ReplyDelete
  14. Skoro sam imala maniju projica. Recept je skoro isti ali ja pleh mađem mašću iz frižidera iako ulje stavljam u testo. ne posipam brašnom i ne lepe se. Dopada mi se oblik tvog kalupa. Moj je onaj teflonski pa su šire i nekako ne idu u visinu kao tvoje. Mora da je silikonski kalup.

    ReplyDelete
  15. E, Jelena, nije silikonski, vec teflonski. U silikon sam se toliko razocarala, u njemu mi nista ne raste, sve je spoljosteno. Dok u ovom teflonskom nemam takav problem.

    ReplyDelete
  16. Ovo je super Ana, pravicu ih ovaj vikend.

    Ako mozes da mi kazes koliki je precnik otvora kod tvog kalupa?

    Izgleda da bi mi bilo malo 12 kasika brasna za ovaj sto ja koristim, bilo bi mi zao da ih zeznem :).

    Puno pozdrava

    Zoran

    ReplyDelete
  17. Zorane, moj kalup za mafine, tacnije jedan rupa na kalupu ima precnik 5.5 cm. Pazi, nema sta ti ovde da zeznes. Mozes ih raditi u kalupu za mafine, a mozes i u nekom plehu.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  18. Hvala Ana,

    to je onda isto sto i ja imam. Samo mi se ucinilo da 12 kasika je malo. Znam da moze u pleh ili tepsiju ili kalup, ali ove pojedinacne su puno ljepse, vise korice, ukusnije...

    Pravim i javljam uskoro,

    pozdrav

    Zoran

    ReplyDelete
  19. Odlične su! Moj recept je sličan samo što ne stavljam brašno nego griz, onda im je struktura fantastična. A slažem se sa Jelenom za premazivanje sa masti, mnogo manje se lepe tako.

    Jako mi se dopadaju fotografije!

    ReplyDelete
  20. Jako lepu boju imaju, bas su ti fine!!!

    ReplyDelete
  21. Cao Ana, ja ih napravih i mnogo dobre...hvala jos jednom,

    pozdrav

    Zoran

    ReplyDelete