Ovsena kaša



Za dobro jutro...
 
Kažu da je doručak najvažniji obrok u toku dana, zato je vredno potruditi se oko njega, ustati ranije  i spremiti nešto zdravo i ukusno. Zaboravite na viršle, parizere, kupovne kaše pune aditiva i kojekakvih stranih tela. Jer znate kako kažu - Ti si ono što jedeš; Vaše telo je vaš hram...  

Ovsena kaša je veoma jednostavan obrok napravljen od ovsenih pahuljica, vode i mleka, ali u toj jednostavnosti leži njena moć. Glavni sastojak - ovas - bogat je dijetetskim vlaknima, belančevinama, vitaminima grupe B, kalcijomom i gvožđem. Dijetetska vlakna koje poseduje imaju sposobnost da za sebe vežu toksine unesene putem hrane, višak holesterola, višak masti i onda svo to đubre izbacite iz organizma :)

Ako vodite računa o ishrani, ili vam je važno da održite vitku liniju, ili je čak potrebno da dopunite ishranu između obroka, ovsena kaša je idealan obrok za vas. Možete je obogatiti voćem, medom, orasima, lešnikom, čokoladom, začiniti cimetom, ali imajte na umu da joj se tada hranljiva vrednost povećava, pa pazite na količine ako vodite računa o ishrani. I sprema se jako brzo!


Preporučujem da koristite sitnije ovsene pahuljice, a količine dodataka prilagođavajte svom ukusu.


Ovsena kaša sa jabukom i brusnicama, objavljeno u časopisu MEZZE, februar 2013.

za 1-2 osobe

Sastojci:

50 g ovsenih pahuljica
150 ml vode
150 ml mleka
1 manja slatka jabuka
brusnice

Priprema:

Mleko, vodu i ovsene pahuljice sipajte u šerpu i stavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Kada masa počne da se zgušnjava, dodajte na kockice iseckanu jabuku i brusnice u količini po želji. Sačekajte da proključa, pa kuvajte do željene gustine.

Pospite brusnicama i ako volite slađe, zasladite.




Ovsena kaša sa orasima i suvim grožđem,objavljeno u časopisu MEZZE, februar 2013.

za 1-2 osobe

Sastojci:

50 g ovsenih pahuljica
150 ml vode
150 ml mleka
orasi
suvo grožđe
med

Priprema:

Mleko, vodu i ovsene pahuljice sipajte u šerpu i stavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Kada masa počne da se zgušnjava, dodajte suvo grožđe u količini po želji. Sačekajte da proključa, pa kuvajte do željene gustine.

Gotovu kašu sipajte u činije, dodajte seckane orahe i zasladite medom po ukusu.


Verzija za štampu

8 comments:

  1. ovo mi je jedan od najdražih doručaka :)

    ReplyDelete
  2. obozavam, cesto ponesem i na posao. sta god se od suvog ili svjezeg voca doda, sve pase. ono sto je bitno, posebno kad se jede na poslu, jeste da dugo drzi sitim, bolje od bilo cega. kud bolja preporuka za brz obrok, posebno kad se ne zna kad ce drugi biti :-)

    ReplyDelete
  3. Ovako izgleda i moj doručak, odlično je!

    ReplyDelete
  4. Hi! I’m new follower of your blog and would like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop:

    http://www.the-chicken-chick.com/2013/03/clever-chicks-blog-hop-24-and-three.html



    I hope you can make it!



    Cheers,

    Kathy Shea Mormino

    The Chicken Chick

    ReplyDelete
  5. Moram ostaviti komentar, jer mi je ovo predobro prijalo, iako sam ga prvi put spremala...sram me reći kako imam zobene pahuljice (nadam se da je to to) kod kuće, al' sam time hranila psa, a na pamet mi nije palo da probam...mislim da će i meni i njemu ovo biti jedan od dražih doručaka :-)
    Hvala na receptu.
    Pozdrav, Ranka

    ReplyDelete
  6. Poridge...moja cerka ga je pre par meseci otkrila i svaklog jutra ga spremamo...ona stavi i secanu bananu unutra... Ana, divne su tvoje fotografije, nekako ciste...bas mi se dopadaju !

    ReplyDelete