Pužići sa suvim grožđem



...ili Pain aux raisins po francuski :)

Dok sam boravila u Lisabonu, svih 10 dana sam imala isti ritual - buđenje i odlazak u pastelarias (nešto između poslastičarnice i  pekare) na divan, mirisan pužić sa suvim voćem. Po povratku sam dugo tražila recept za nešto slično. Nisam baš našla to što sam tražila, ali jesam nešto bogatije, nešto što nas je sve u kući oduševilo. Fino testo tipa brioš i krem sa suvim grožđem sa ukusom ruma. Divota! Čak i posle par dana su jako ukusni i testo ostaje mekano, verovatno svežinu vuče iz bogate količine fila.

Za pripremu je potrebno 2 dana, jer testo treba da prenoći u frižideru. Takođe, dan ranije možete pripremiti i krem, a savetujem i da suvo grožđe potopite u rum dan ranije kako bi pokupilo što više arome.


Pužići sa suvim grožđem, originalni recept za testo &  za fil  

za 2 pleha od rerne

Testo:

530 g brašna (pripremite još oko 50 g za slučaj da zatreba i za posipanje)
2 kašičice instant kvasca
½ kašičice soli
100 g šećera
120 ml vode
150 g putera
3 jaja
korica pomorandže

Krem:

300 ml mleka
4 žumanceta
100 g šećera
½ kašičice soli
40 g brašna
1 kašičica ekstrakta vanile

I još:

100 g suvog grožđa
rum

Glazura:

2 pune kašike pekmeza od kajsija
voda (količina zavisi od gustine pekmeza, potrebno je tek toliko da razredite pekmez da postane tečan) 


Priprema:

Testo se priprema dan unapred, isto se može raditi i sa kremom.

Puter otopite i ostavite da se prohladi.
U posudu u kojoj ćete mesiti testo, sipajte brašno, so, šećer, instant kvasac i promešajte. U manjoj posudi blago umutite jaja, pa dodajte u brašno, dodajte vodu i otopljeni puter. Narendajte koricu pomorandže. Zamesite testo koje se ne lepi za prste. Ukoliko je testo suviše lepljivo dodajte brašna sve dok ne prestane da se lepi. Prebacite ga na radnu površinu i mesite dok ne postane glatko pod rukom. Formirajte loptu. Posudu blago nauljite, vratite testo, pokrijte providnom folijom. Stavite u frižider tokom noći.

Za fil, mleko sipajte u šerpicu, dodajte 50 g šećera i dovedite ključanja.
Žumanca umutite mikserom, postepeno dodajući preostalih 50 g šećera. U žumanca sipajte brašno i so i dobro promešajte. Kada je mleko bacilo ključ, polako iz više puta ga sipajte u žumanca, promešajte dobro pa masu prebacite u šerpicu i na laganoj vatri kuvajte krem, sve vreme mešajući žicom. Kada baci ključ, kuvajte još nekih 10-ak sekundi, pa skinite sa ringle. Krem procedite kroz sito kako bi otklonili grudvice. Dodajte kašičicu vanile, promešajte, prekrijte providnom folijom koju zalepite za površinu krema, kako se ne bi stvarala korica. Stavite u frižider da se u potpunosti ohladi.

Suvo grožđe stavite u činijicu i sipajte rum, da grožđe bude u potpunosti potopljeno.Ovo možete uraditi i veče pre.

Sutradan, izvadite testo iz frižidera i na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite u pravougaonik oko 40x35 cm, na debljinu od oko 5 mm. Ravnomerno nanesite krem, pazeći da gornja, duža ivica, bude bez krema. Pospite oceđenim suvim grožđem. Pažljivo zamotajte u rolat, ravnomerno pritiskajući rukama testo kako bi ste dobili što pravilniji oblik. Gornju nenamazanu ivicu premažite sa malo vode, kako bi se testo bolje zalepilo. Oštrim nožem secite na pužiće debljine 2 cm, ređajte u plehove obložene papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između jer će tokom pečenja još porasti. Nož pre svakog sečenja, obrišite od krema, možete ga i posuti sa malo brašna.

Prekrijte providnom folijom i ostavite 1h na sobnoj temperaturi. Pred pečenje premažite sa mešavinom jajeta i malo mleka.

Pecite na 180°C oko 20 minuta ili dok ne dobiju finu zlatnu boju. Dok se pužići peku, pripremite glazuru, u manjoj posudi zagrejte pekmez sa nekoliko kašičica vode, tek toliko da ga razredite da bude tečan. Vruće pužiće premažite sa glazurom, ostavite da se prohlade pa poslužite.

Verzija za štampu

15 comments:

  1. Divni su, baš mi se dopadaju. Volim slatka peciva i uvek se pitam zašto kod nas ima malo pekara koje prave i prodaju lepa peciva.

    ReplyDelete
  2. Ovo mi deluje mnooogooo dobro, obozavam slatka peciva!

    ReplyDelete
  3. To brioš testo je zaista mnogo lepše kad prenoći u frižideru kao što si radila. Ovo je kao poslastičarski krem, samo bogatiji sa 4 žumanca, zar ne? Nikad se ne bi setila sa tim da filujem. A za foru sa džemom sam skoro čula i nikako da je primenim, zaista su čarobno sjajni. Kažeš ređati u plehove, da li su to individualni plehići za tart ili za projice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, kao poslasticarki. Ma obični plehovi od rerne :)
      Foram se džemom je zaista dobra caka, a i brza. Razmišljala da se zezam sa glazurom od šećera, ali sam se setila da sam letos sam isprobala ovo sa džemom i da je bilo super.

      Delete
    2. Sad vidim šta te je zbunilo za plehove, sad ću da ispravim :)

      Delete
    3. Baš sam razmišljala da napravim Cinnamon rolls od onog recepta za banse, ali mi treba baš ta glazura sjajna za varijantu koja se preliva šećerom, pa može da stoji i na sobnoj temperaturi da se ne pokvari (Ameri prodaju tako fabričke) a one sa krem sirom moraju ipak u frižider da idu. Koliko taj džem menja boju, jer cenim da su i moji bansi onako rumeni kad se izvade iz rerne pa će biti kao ovi tvoji pužići? Moram malo da eksperimentišem. Mnoooooooooooogo lepa slika!

      Delete
    4. Ne menja mnogo boju, samo im da malo rumenila, ali ne mnogo.

      Delete
  4. Tako mame! Od sinoć mislim o njima.
    Fotka me oduševila, skroz!

    ReplyDelete
  5. Jako mi se sviđa recept, sigurno ću isprobati!

    ReplyDelete
  6. Ana, postala si pekarica. :) I odlična si u tome! :)
    Sjajna peciva. Za isprobati što pre...

    ReplyDelete
  7. Super: obožavam dizana tijesta koja MORAJU odstajati preko noći. To znači da se drugi dan ne moram dizati ranom zorom kako bih imala nešto fino za ručak (zato dizance ni ne radima). Pinam!!!

    ReplyDelete
  8. Odlično izgleda i tako egzotično zvuči na francuskom. Ma, na francuskom sve bolje zvući ;)

    ReplyDelete
  9. Izgledaju savršeno. To je sve što mogu reći, idem dalje uživat :)))

    ReplyDelete