Čokoladni mafini



Fini čoko mafini...

Nikada do sad nisam radila slatke mafine. Možda i jesam, ali se ne sećam, ili su ti neki bili toliko loši da sam zaturila sećanje na njih :) Nemam poverenja u pripremu mafina kod kuće, jednostavno sve što sam do sad imala prilike da probam, kod drugih, nije mi pasalo. Ja volim da pojedem dobar čoko mafin, onako taman, težak i puuun čokolade. Ima jedno mesto u gradu gde odem kad se zaželim, ali cena je takva da mi se ne svraća često kod njih :) Kako bi razbila predrasudu, nađoh recept kod Milkice na blogu sa veoma izazovnom slikom i rekoh sad il'nikad. Količina čokolade je pristojna, lepi su dok su topli, ali meni su još lepši bili sutradan. Čak smo ih i na put nosili i posle par dana su bili divni. Predrasuda razbijena :)

Izmene u odnosu na original - dodala sam rum i koricu pomorandže za aromu, povećala količinu čokolade i kakaa. Ja mislim da ovde može komotno i 250 g čokolade da se stavi, mnogo je lepo kada je svaki zalogaj pun čokoladnih komadića.

Mafini su rađeni po receptu sa Milkicinog bloga, koji istražujemo u okviru FBI Rukavica.


Čokoladni mafini, originalni recept

za 14-15 komada

Sastojci:

250 g brašna
3 kašike kakaa
½ kesice praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
175 g smeđeg šećera
200 g čokolade sa 70% kakaa
100 g putera
250 ml mleka
1 jaje
1 kašika ruma
korica pomorandže

Priprema:

Rernu upalite da se greje na 200°C, papirnate korpice ubacite u kalup za mafine. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. Čokoladu iseckajte na kockice.

U jednoj posudi, pomešajte sve suve sastojke - brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer. Dodajte kockice čokolade. U drugoj, lagano izmešajte jaja, mleko, prohlađeni maslac, rum i narendajte koricu pomorandže. Zatim, mokre sastojke sipajte u suve, promešajte lagano tek toliko da se sastojci povežu.

Korpice punite do 2/3 visine, možda malo iznad, ali nikako do vrha. Možete dodatno posuti kockicama čokolade. Pecite oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i kalupa, poređajte na rešetku da se malo prohlade.

Verzija za štampu

25 comments:

  1. oo krasni su :) i ja volim da su puni čokolade i onako jakoo sočni :)

    ReplyDelete
  2. Volim pojesti dobar muffin , pogotovo čokoladni , ovi Milkicini su odlični i ti si ih tako lijepo napravila, predobro izgledaju !

    ReplyDelete
  3. Bas su ti lepi! I mi danas uzivamo u Milkicinim mafinima, ostavila sam dva komada da ih sutra fotkam... nadam se da ce "preziveti" ;)
    Takodje sam umesto vanile dodala rum, a svidja mi se i ova ideja sa koricom pomorandze :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako ne prezive, mislim da vam nece tesko pasti nova tura ;)

      Delete
  4. Nabavila si tanjir sa plavim obodom! ;)))
    Ni ja nemam naviku da ih pravim nekako mi mafini ne spadaju u kolače, ali pre par dana mama ih je pravila, žute sa mrvicama Menažice i baš su bili fini. Apsolutnoo si u pravu da su super za put. Davno sam radila jedne satopingom kao za krambl, a motalo mi se po glavi ovih dana kakvi bi bili sa aromom tvojih spekulas keksa. I ja bi izabrala čoko varijantu. Eto i ovaj sam receptić previdela kod Milkice, zato volim ove igrice.
    ps Gde to jedeš mafine u gradu, ako nije tajna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, jesam nabavila tanjir, nije bas onaj sto sam zelela, ali dobar je.
      Meni je sve sto ima ukus spekulasa super, tu ne mozes da omanes. A ne da su nas spasili na putu, ma savrsena hrana za putovanje.
      Najbolji mafin po meni je u Costa coffee, nisam jela bolji u gradu, ali i kosta :/

      Delete
  5. Jao, prelepi su!
    Vec mesecima se resavam da se oprobam u spremanju mafina, ali nigde ne mogu da nadjem korpice :(
    Jel mi mozes reci gde ih nabavljas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Natasa, korpice imas u svakom vecem marketu, a ume da ih bude i po knjizarama.

      Delete
  6. Izgledaju fantastično i dobra ti je odluka da ih isprobaš. Ja domaće muffine obožavam, uvijek ih nakrcam sastojcima i onda su uvijek bogati i sočni i po nekoliko dana. Jako su lijepi ;)

    ReplyDelete
  7. Ja s druge strane nikada ne bih kupila muffine jer ih je tako jednostavno napraviti kod kuće, a k tome znaš što je u njima. Ovi su divni - čokica je zakon i u pravu si, što je ima više, to su bolji.

    ReplyDelete
  8. Ana, predivni su! Odlična odluka da povećaš količinu čokolade i kakaa. I još da ih pospeš komadićima čokolade. Fenomenalno! Hvala ti puno...
    Ja sam kao Anja, volim domaće mafine, moga svašta da dodam u njih... A kupovni su baš skupi.
    Ima još jedan recept koji mogu da ti preporučim. Jasenkin je (Sweet corner), ali sa coolinarike. Objaviću ih jednom na blogu. Strašno su jednostavni (čak ni jaja ne idu), ide kakao bez čokolade, ali se pune sosom od višanja ili brusnica pa budu extra sočni.
    Još jednom, puno hvala! :)

    ReplyDelete
  9. I ja sam jako zadovoljna ovim receptom, krasni su ti.

    ReplyDelete
  10. Ovo su stvarno najlepši mafini koje sam ikad vidjela! Ja bi ovu fotku dala u najbolje food magazine :). Krasno!

    ReplyDelete
  11. Napravljen popodne, konzumirano nesto kasnije! Ipak sam stavila vanilin ekstrakt a ne rum, jer moj asistent u pravljenju kolaca jos nije dorastao alkoholu (znam da izvetri, ali ja sam paranoicna). Muffin je smazao brzinom munje, valjda je zato odbio pirinac i povrce, da bi imao mesto u stomaku. Ispalo nam je 16 muffina, mozda su moji kalupi nesto manji od tvojih, ili sam stavljala manje testa u njih! Ne znam kakvi su ti muffini u Costa Coffee, ali sigurno nisu ovima ni do kolena. Kora od narandze je fenomenalna ideja!

    ReplyDelete
  12. Pravila sam ih sinoc i odlicno su ispali, meni je ispalo 12 mafina, tacno koliko mesta imam u plehu za njih tj. projice. :)Stavila sam dve kafene kasicice ruma, a pmorandzinu koricu sam preskocila jer je ne volim u kolacima.I jedva cekam da ih isprobam jos koji put, sa drugom ekstratima i raznim dodacima. :)
    Sto se tice korpica, ja sam ih kupila u home centru na poslednjem sprstu tc-a Usce, 100 komada oko 160-170 din.
    Jedno pitanje, da li bi ova kolicina mleka mogla da se zameni istom kolicinom jogurta da bi bili jos vlazniji?
    P.S.Odlican blog!
    Srdacan pozdrav i unapred hvala na odgovoru. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)

      Kako sam prvi put radila slatke mafine, nisam sigurna za zamenu. Viđala sam recepte gde ide jogurt ili mlaćenica u mafine... Ako probate, javite mi :)

      Veliki pozdrav!

      Delete
  13. odlicni,,upravo smazani,razgrabljeni :),,bila sam skroz iznenadjena kada sam zagrizla prvi zalogaj,nisam ocekivala da ce biti bas toliko dobri,,fini i lagani a skroz punog cokoladnog ukusa :))..pozdrav,,,ivana

    ReplyDelete
  14. Tako ste me ti i Milkica navukle na mafine, sram vas bilo! ;)))
    Danas sam kopala po sveskama i papirčićima da nađem stari recept pa sam onda upoređivala i gledala vaše recepte i po netu i zaista skoro da je isti kao i ovaj, malo više brašna, šećera, sa 2 jaja a peče se u korpicama koje pravim od papira za pečenje pa mogu da budu i veće. Evo ih na pultu, čarobno nestala dva komada, ko zna da li će jutro dočekati i koji tračak sunca za slikanje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, Milikica je kriva za sve :) A da su ukusni, ukusni su.
      Meni su te korpice od papira za pecenje mnogo sarmantnije od ovih kupovnih. Jednom sam pekla nesto u njima, ali nisam ih bas dobro montirala :/ Cekamo slike mafina, ako prezive do ujutru :)

      Delete
  15. Ana, jer je ovo prirodna ili umjetna svetloba? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, baš sam morala pogledati na Googlu kakvo je to svetlo :). Meni se je čulo kao jedno svetlo za vještice :D.

      Delete